‘Mijn kinderen zien en lezen veel politiek op TikTok. Ik heb de indruk dat die boodschappen nogal extreem en eenzijdig zijn. Hoe kan ik ervoor zorgen dat ze degelijke en genuanceerde nieuwsberichten onder ogen krijgen?’
Politiek op TikTok
Voor veel jongeren zijn sociale media de nieuwe zoekmachines. Heb je een vraag? Dan stel je ze gewoon aan TikTok. Maar daar schuilt een valkuil: eens je op iets klikt, krijg je meer van hetzelfde te zien. Extreme, simplistische en sensationele boodschappen scoren beter dan genuanceerde, dat is precies hoe het algoritme van het platform werkt.
Steeds meer partijen spelen slim in op dat mechanisme. Ze investeren flink om hun boodschap op TikTok te laten verschijnen, wat leidt tot een overvloed aan eenzijdige standpunten. Jongeren moeten zich hiervan bewust zijn.
De oplossing is even eenvoudig als complex: er samen over praten en kritisch leren nadenken. Samen naar het nieuws kijken en bespreken wat je ziet, kan daarin een goede eerste stap zijn.
LEES OOK > Met je kinderen praten over politiek: hoe doe je dat?
Belang aan authenticiteit
Gelukkig voelen veel jongeren beter dan je denkt aan wat echt en wat fake is. Ze hechten veel belang aan authenticiteit en prikken snel door propaganda heen.
Toch heeft niet elke jongere de juiste vaardigheden om desinformatie te herkennen. Hier ligt ook een belangrijke taak voor scholen: jongeren leren hoe ze feiten van propaganda kunnen onderscheiden. Dat is een investering in de toekomst.
Dit artikel verscheen in februari 2025 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via Facebook, Twitter en Instagram.
Gepubliceerd op: 24/02/2025, laatste update op: 18/03/2025