Welke (jonge) ouder kent het niet: het gevoel dat je tijd en handen te kort komt. Werk, huishouden, huilende baby, brandjes blussen – je holt jezelf maar al te vaak voorbij. Rien kan ervan meespreken. Ze besloot haar aandacht ‘naar binnen te keren’. Hoe verging het onze meditatie-dummie?

Op zoek naar rust

Gebroken nachten en overbelaste zenuwen, stapels was en to do’s, of een combinatie van dat alles. Dan durf je al eens hysterisch reageren, midden in de chaos. Ik toch. Of mij dat een slechte ouder maakt? Nee. Of ik mij dan een slechte ouder voel? Ja.

Dat gevoel knaagde zo hard dat ik meer rust wilde brengen in mijn leven. Spoiler alert: in mezelf eigenlijk. En toen wandelde meditatie-expert Stijn Heymans rustig mijn hectische hoofd binnen, om mij langs overbegroeide meditatiepaadjes te gidsen. Het was er stil, dus ik besloot wat vaker op bezoek te gaan. En dat helpt!

LEES OOK > Mild ouderschap: volg je gevoel

Oververhit

‘Bij meditatie laat je alles zijn. Je kiest heel bewust om gedachten te laten komen en gaan, zonder er iets mee te doen’, weet Stijn uit jarenlange ervaring. Hij startte met meditatie nadat hij zelf tegen een burn-out aanliep. ‘Ik had tools nodig om tot rust te komen en weer voeling te krijgen met mezelf.’

Tijdens een opgietsessie in de sauna ervaarde hij echt de kracht van meditatie. ‘Het was er zo heet dat ik naar buiten wilde lopen, maar ik besloot naar binnen te keren. Ik lette op mijn ademhaling, bood geen weerstand, vertraagde en voelde de warmte minder drukken.’

‘Onze dochter Moon is nu één jaar, en ik ben nog nooit écht boos op haar geweest’

‘Dat gevoel kan je ook creëren als je de stress voelt drukken in verhitte situaties met je kind’, gaat de jonge vader verder. ‘Meditatie heeft mij al zoveel gebracht als papa, ik pluk daar elke dag de vruchten van. Onze dochter Moon is nu één jaar, en ik ben nog nooit écht boos op haar geweest’, vertelt Stijn. ‘Dat is toch bijzonder?

Dankzij mijn ervaring met meditatie kan ik bewust kiezen om rustig te blijven, zelfs tijdens moeilijke momenten midden in de nacht. Ik kan teruggaan naar de innerlijke rust die ik opbouw tijdens meditaties, al vraagt die ‘meditatiespier’ natuurlijk wat training.’

Hoe begin je eraan?

‘Heel eenvoudig, door het gewoon nu te doen. Start met vijf minuutjes per dag, bijvoorbeeld na het lezen van dit artikel’, raadt Stijn aan.

‘Ga op een rustig plekje zitten waar niemand je stoort. Wees gerust, dat hoeft niet in kleermakerszit of op een yogamat. Het kan perfect op een stoel of in de zetel, als je maar comfortabel zit. Zet een timer, sluit je ogen en voel wat er gebeurt. Probeer gewoon te zijn, zonder te oordelen of actie te ondernemen.

Begin je to-dolijstjes te maken in je hoofd? Observeer die gedachte, laat ze in de toekomst en breng jezelf zachtjes terug naar het nu. Meer is het niet. Er is niets dat zo weinig tijd, geld en energie vraagt en je tegelijk zoveel brengt als meditatie. Iedereen kan het.’

LEES OOK > Neuroloog Steven Laureys over breinmist en het heil van meditatie: ‘Ons brein heeft pauzes nodig’

Elke dag vijf minuten

‘Het is wetenschappelijk bewezen: meditatie zorgt ervoor dat je rustiger bent, minder stress ervaart, beter slaapt, creatiever en meer gefocust bent. Dat verklaart waarom zoveel succesvolle sprekers en CEO’s dagelijks mediteren’, vertelt Stijn.

‘Uit onderzoek blijkt trouwens dat vooral regelmaat belangrijk is, en niet zozeer de duur van je meditatie. Liever elke dag vijf minuten mediteren dan sporadisch eens twintig minuten.

Kies een tijdspanne die je kan volhouden. Doe je eens meer? Super. Lukt het eens niet? Ook geen ramp. Oefen vooral regelmatig, zodat je ‘meditatiespier’ haar opgebouwde kracht niet verliest. Hou dit minstens een maand vol, want zolang duurt het om een gewoonte aan te leren.’

LEES OOK > Dagboek Jutta: over doorslapen en de frustraties van een baby

Hoe hou je het vol?

Het klinkt simpel maar de praktijk is een uitdaging, heb ik zelf ervaren als moeder en meditatie-dummie. Het lukte mij moeilijk om meditatie in te plannen als gewoonte. ‘Vijf minuutjes per dag moet toch lukken’, dacht ik bij mezelf. Maar voor je het weet, is de dag om en plof je uitgeput in de zetel.

‘Ik ben echt een andere versie van mezelf als Moon wakker wordt nadat ik met mijn gsm bezig was of na een meditatiesessie’

Ik vroeg me ook af of ik het wel goed deed. De enorme hoeveelheid informatie en alle verschillende apps maakten mij onzeker over wat ik best kon kiezen. Die keuzestress overwoekerde mijn twijfelachtige meditatiepogingen.

Uiteindelijk besloot ik het online meditatietraject te volgen van Stijn, en dat heeft mij persoonlijk echt vooruitgeholpen. Al kan dat voor jou gerust ook iets anders zijn. Ik mediteer nu vaak twaalf minuten per dag.

Meditatie als warm bad

‘Het ultieme doel is dat meditatie een levenswijze wordt’, weet Stijn als levend voorbeeld. ‘Je vergroot je bewustzijn, waardoor je minder snel een kookpunt bereikt in crisissituaties.

Als je kindje hard huilt of hysterisch is, kan je beter rustig blijven en bewust een antwoord bieden in plaats van automatisch te reageren. Dat wil toch iedere ouder?

Hou voor ogen dat je traint voor momenten in de toekomst. Schrijf ook voor jezelf op waarom je het doet, en herlees dat af en toe. Meditatie is een waardevolle manier van zelfzorg, al klinkt een warm bad misschien leuker. (lacht)

LEES OOK > De tropenjaren: hoe overleef je ze?

Wat brengt het je als ouder en gezin?

‘Eva en ik mediteren al een tijd, wat rust en harmonie brengt in ons gezin’, vertelt Stijn. ‘Ik mediteer twee keer twintig minuten per dag, meestal tijdens het dutje van Moon.

Dat vraagt een inspanning, want er is altijd wel iets dat moet gebeuren, en het is sowieso verleidelijk om gewoon te gaan scrollen op Instagram.

Maar ik ben echt een andere versie van mezelf als Moon wakker wordt nadat ik met mijn gsm bezig was of na een meditatiesessie. In het eerste geval denk ik: “Is ze daar nu al?”, terwijl ik na een meditatie denk: “Ik ben er klaar voor’” Ik weet dus waarom ik het doe. En het is heerlijk dat Eva mij daarin steunt.’

LEES OOK > Yoga met kinderen: gezellig samen ontspannen

Mediteren: iets voor jou?

Wil je proberen of het jou iets brengt? Gewoon doen, dat hoeft geen twintig minuten te zijn.

‘Veel mensen voelen de eerste resultaten na veertien dagen’, weet Stijn. ‘Ze slapen beter, ervaren meer innerlijke rust, reageren minder impulsief en zijn meer gefocust. Je voelt en bewaakt ook beter je grenzen, waardoor je minder snel ontploft. Automatisch geeft dit meer rust in jezelf en je gezin.

Praat er ook over met je partner. Leg uit waarom je meditatie wil proberen en vraag of je partner voor de kinderen wil zorgen terwijl jij je in stilte terugtrekt.’

Stijn Heymans is naast mindset- en meditatie-coach ook de de man en rechterhand van Eva Daeleman. Samen hebben ze een dochter, Moon.

Dit artikel is eerder verschenen in Brieven aan Jonge Ouders, het gratis tijdschrift voor alle ouders. Pas bevallen of nog in verwachting? Schrijf je hier in om deze razend interessante reeks gratis te ontvangen. Voor ouders van kindjes tot 18 maanden zijn er ook de NieuwsBrieven aan Jonge Ouders, elke maand in je mailbox.

Gepubliceerd op: 03/12/2021, laatste update op: 20/06/2023