In Vlaanderen hebben naar schatting 600.000 mensen diabetes en elke 17 minuten krijgt iemand de diagnose. Volgens de Diabetes Liga worden 6 op de 10 Vlamingen in hun directe omgeving met diabetes geconfronteerd. De kans dat je iemand met de aandoening aan de feesttafel hebt, is dus niet gering. Gelukkig zijn er lekkere gerechten, zoals suikervrije koekjes en andere desserten waar ook mensen met diabetes van kunnen genieten. Minder toegevoegde suiker is trouwens voor iedereen goed. Mooi meegenomen.
Recepten voor suikervrije koekjes
We kozen enkele recepten voorgesteld door de Diabetes Liga. Met telkens het aantal porties erbij. Want ook ‘diabetesvriendelijke’ lekkernijen worden best met mate genuttigd. De regel ‘verbied jezelf niets, maar zoek een lekker alternatief’ lijkt alvast heel bruikbaar voor lekkere feestdagen.
Muffins met chocolade
Ingrediënten voor 10 porties
- 60 g amandelmeel
- 40 g volkorentarwemeel
- 50 g kokosraps
- 20 g lijnzaad
- 3 medjoul dadels
- halve banaan (50 g)
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 eieren
- 1 theelepel bakpoeder
- 50 ml ongezoete sojamelk
- snufje zout
- 50 g chocolade
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Mix alle ingrediënten (behalve de chocolade) met een mixer of keukenmachine tot een geheel.
- Snijd de chocolade in kleine stukjes en voeg toe aan het beslag.
- Verdeel het beslag over 10 muffinvormpjes.
- Bak de muffins 15-20 minuten in de oven. Controleer met een prikker of ze klaar zijn.
- Tip: je kan ook chocoladechips of -druppels gebruiken, dan hoef je de chocolade niet te snijden.
Chocolade-sinaasappelkoekjes van zwarte bonen
Bonen in een koekje? Dat klinkt inderdaad gek. En jawel, deze zachte, kruidige koekjes worden ongetwijfeld hét gespreksonderwerp aan je feesttafel. Kinderen in huis? Die helpen je graag de balletjes rollen en plat drukken!
Ingrediënten voor 20 koekjes
- 50 g vloeibare margarine
- 50 g pure chocolade
- 6 eetlepels versgeperst sinaasappelsap
- 2 eetlepels sinaasappelzeste
- 125 g gedroogde abrikozen
- 400 g (1 blik) zwarte bonen
- 85 g pindakaas
- 1 tl bakpoeder
- 50 g volkorenmeel
- 2 el cacaopoeder
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Verhit de margarine met stukjes gebroken chocolade op laag vuur.
- Doe het sinaasappelsap, de sinaasappelzeste en de abrikozen in de blender en mix fijn.
- Giet de bonen in een zeef en spoel onder stromend water. Laat uitlekken. Doe bonen en pindakaas bij de abrikozen en mix tot een glad mengsel. Giet er de gesmolten chocolade bij en mix goed.
- Meng volkorenmeel, cacaopoeder en bakpoeder.
- Meng de natte met de droge ingrediënten.
- Verdeel het deeg in 15 tot 20 bolletjes. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg er de bolletjes op, druk ze plat en bak 12 tot 15 minuten in de oven.
LEES OOK > Tips voor creatieve en gezonde tussendoortjes voor je peuter
Meer info
Zoek je info over diabetes, de verschillende soorten suikers én meer recepten? Je vindt het op diabetes.be en in het boek Plan 500 gram: lekker koken met diabetes geschreven door diëtist Michaël Sels. Bij elk recept staat ook hoeveel kcal, vetten, eiwitten en koolhydraten 1 portie bevat.
Dit artikel verscheen in december 2024 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via Facebook, Twitter en Instagram.
Gepubliceerd op: 20/12/2024