Alle grote zussen en broers waren eerst een tijdje enig kind. Tijdens die zalige periode genoten ze van de onverdeelde aandacht van hun ouders. Tot… een kersverse baby hen van die blinkende troon stoot en héél veel aandacht opeist. Stel je eens in hun plaats, eigenlijk is het niet meer dan normaal dat ze jaloers zijn. Hoe ga je om met die jaloezie bij grote broers en zussen?

Bevestiging

Sommige kinderen uiten die jaloersheid in woorden: ‘Die stomme baby mag nu weer weg, hoor!’ Anderen uiten het in gedrag. Ze worden lastig en halen apenstreken uit, nét wanneer jij de jongste verzorgt. Dat is hun manier om aandacht te vragen. Misschien wil grote broer of zus niet meer in de hoge stoel, maar terug vanop je schoot eten én naar bed gedragen worden. Laat je kind dan even opnieuw baby zijn, zo weet die zeker dat je ook nog goed gaat zorgen voor hem of haar.

Wees gerust, die jaloezie bij grote broers en zussen is een fase die vanzelf overgaat. Je kind is gewoon oprecht bang dat jullie niet meer van hem of haar houden. Wat nu dus nodig is: de bevestiging geven dat hij of zij nog evenveel voor jou betekent als ervoor. Dat wil je kind horen, zien en voelen. Niet één keer, niet tien keer, maar telkens opnieuw. En opnieuw. En opnieuw.

LEES OOK > Hoe bereid je jouw kind voor op de komst van een broertje of zusje?

Tips

Bewaar de routine

Een broertje of zusje erbij zorgt voor een gigantische verandering in het leven van je kind. Daarom is het beter om aan de andere omstandigheden niet te veel te wijzigen. Soms kan het niet anders, maar een nieuwe kamer, een ander bedje of een grote verhuis stel je beter een tijdje uit. Als je kind zoveel mogelijk de gewone routine kan houden, zal het makkelijker zijn om te wennen aan die aanwinst in huis.

Laat je helpen

Grote broer of zus voelt zich soms serieus buitengesloten, zeker wanneer jij je baby voedt. Dan wil hij of zij erbij zijn en ook gezellig op je schoot zitten. Met z’n tweeën op schoot kan wel even: je baby is echt niet van porselein. Geef je een flesje en wil je oudste dat vasthouden? Moet kunnen! Terwijl je bezig bent met de baby, kan je vertellen wat grote broer of zus allemaal uitspookt. Zo voelt de oudste zich intussen ook betrokken en krijgt hij of zij toch de nodige aandacht.

LEES OOK > Wat met ‘ikke doen!‘ wanneer je daar als ouder geen tijd voor hebt?

Wat extra aandacht

Geef grote broer of zus wat extra aandacht vóór je de baby gaat verzorgen. Zet de oudste eerst in bad, en dan pas de baby. Doe een spelletje, lees een verhaaltje, niet ná de voeding van je baby, maar ervóór.

Nog meer qualitytime

Vraag eens een oppas voor je baby en ga alleen met je peuter of kleuter op stap. Misschien lukt dat al eventjes niet omdat je er niet met een kinderwagen én een buggy op uit kan? Je kind zal sowieso extra hard van jullie uitstap genieten.

Foto: Laurein Heimat

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 05/09/2024